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Characterization of mouse whole saliva proteome and its adaptation to tannin rich diets

Ano
2007
Resumo

Saliva total de murganho, obtida a partir de animais alimentados com uma dieta control ou enriquecida em taninos, foi analizada por electroforese bi‑dimensional e espectrometria de massa. A saliva do grupo control apresentou 66 spots de proteína, que foram identificados como 19 diferentes proteínas por impressão digital de péptidos (PMF). Os geis dos animais alimentados com taninos apresentaram dois spots adicionais. Os taninos também induziram aumentos nos níveis de apomucina salivar e em uma isoforma de amilase, e promoveram decréscimos dos níveis de quitinase e de uma isoforma de proteína segregada rica em cisteína‑1

Abstract

Mice whole saliva, collected from animals on a standard diet and from animals fed tannins was analyzed by 2D electrophoresis and mass spectrometry. Sixty six protein spots, corresponding to 19 different proteins were identified by peptide mass fingerprint for control group. Gels from animals fed with tannins presented two additional protein spots. Tannins also seemed to induce increases in the levels of salivary apomucin and one amylase isoform, and decreases in the levels of chitinase and one isoform of cystein rich secretory protein 1

Palavras Chave

Murganho; Saliva total; Quebracho; Taninos; Electroforese bi‑dimensional; Espectrometria de massa

Keywords

Mice; Whole saliva; Quebracho tannin; Two‑dimensional electrophoresis; Mass spectrometry

Tipo de Artigo
Investigação
Tipo de Revisão
Internacional
Âmbito Geográfico
Internacional
Situação
Submetido
Referência

Graça, G; Costa, G; Lamy, E; Capela, F; Baptista, E; Coelho, A (2007). Characterization of mouse whole saliva proteome and its adaptation to tannin rich diets. Journal of Proteome Research